Avdijevka, dalsie spravy z bojov

Nadviazem na ineho blogera a jeho clanok, dajme si teda trocha odlisny spravodajsky servis, nez ten co Vam ponuknu vecerne televizne noviny.

Pocas minuleho aj predminuleho tyzdna ozbrojene sily RF zvysovali intenzitu utoku na sever od Donecka, aby sa pokusili o operacne obklucenie mesta Avdijevka. Treba napisat, ze velmi dobre opevneneho mesta(doslova kvalitne fortifikovaneho obrannymi liniami).

Ukrajinske sily presunuli vsetky dostupne reservy do tohto operacneho priestoru, aby zachranili mesto. Avdijevka sa stala aktualnym symbolom rezistencie, oblast bola vsak fortifikovana uz od r. 2014. V priestore je odhadovanych asi 15 000 ukrajinskych vojakov a mnozstvo techniky.

Ruske sily su v sile asi 45 000 muzov na poziciach okolo mesta. Uz 10-teho oktobra, rano o 6-tej hod. zacali palit hufnice a raketomety smerom na Avdijevku a palba trvala 5hodin non-stop. Pridavalo sa letectvo.

Ruske jednotky sa pokusili neskor tankami a obrnenymi vozidlami dosiahnut a obsadit blizke dediny na okraji mesta. Zaroven pretrhnut zasobovaciu liniu obrancov. Rychlym vypadom ozbrojenych vozidiel.

Prve reportaze z linie utoku boli optimisticke, ale dostali sa do silnej spätnej palby. Desiatky kusov ruskej techniky boli znicene. Boj sa transformoval z intenzivnej fazy na dalsi pozicnu fazu. Rusi sa snazili udrzat kontrolu nad vyznamnou vyvyseninou z hlusiny-na severnom okraji a ziskat kontrolu nad zeleznicnou tratou na severe. 16-teho oktobra zacali jednotky RF tlacit na juzne predmestia. Momentalne prebieha preskupovanie jednotiek, ruske sily sa snazia o lepsiu koordinaciu medzi sebou a stabilizovat pozicie. Takze nepredbiehajme, postupne sa situacia zase bude dynamizovat, takze na dnes je to vsetko…

Utopia, alebo dystopia?

15.10.2024

Tak nam zacina rok 2030. Pani V.D. Layen dobieha jej minulost, lebo dvaja najvernejsi osobni asistenti sa rozhodli spolupracovat s vysetrovatelmi a ziskali za spolupracu s policiou status kajucnikov. Ani jej drahy tim obhajcov uz nema sancu ju zachranit od väznice. Ukrajina je plna obcianskych nepokojov, lebo vojnovi veterani, ktori prezili su depresivni, mnohi z dozivotnym telesnym, aj [...]

Vytvaranie paralelnej reality

13.10.2024

Pred rokom zomrel skvely novinar a tiez dokumentarny scenarista John Pilger. Vo veku 84 rokov. Statocny a brilantny reporter so vzacnym darom pre realisticky, vysvetlujuci zurnalisticky styl. Roky pomahal svojmu priatelovi Julianovi Assangeovi, prenasledovanemu novinarovi. Sam John Pilger bol tiez rodak z Australie, ako J. Assange. Mozeme povedat, ze generacnym suputnikom Pilgera je Seymour [...]

Nedotknutelni

10.10.2024

Po prvej svet. vojne v porazenom Nemecku, kvoli obrovskej inflacii a chudobe, vzniklo silne nacionalne hnutie. Z krcmovych spolkov sa stali organizovane poulicne skupiny, ludia nadsene pocuvali emotivne prejavy sikovneho recnika-vojnoveho veterana, povodom z Rakuska. Preslo 20 rokov a vsetci vieme ako to v Berline, v r. 1945 dopadlo. Velmi tragicka bola pocas obdobia druhej svet. vojny systemova [...]

Gruzínsko, voľby, Európa, EÚ, Ukrajina

V Gruzínsku po sčítaní 70 percent okrskov vedie vládnuca strana. Exit poll naznačil víťazstvo opozície

26.10.2024 18:36, aktualizované: 20:15

Exit poll naznačil víťazstvo prozápadných strán.

únos

Tragédia v Mexiku: Pri nehode autobusu zomrelo najmenej 24 ľudí

26.10.2024 18:21

Pri nehode autobusu v centrálnom Mexiku zahynulo najmenej 24 ľudí a ďalších päť ľudí bolo zranených.

Policajný potápač

Dráma na Dunaji: Polícia vytiahla muža, ktorý skočil do rieky. Napriek snahe sa ho nepodarilo oživiť

26.10.2024 17:45, aktualizované: 18:29

Polícia prehľadávala nábrežie a hladinu rieky, záchranným zložkám sa osobu podarilo vytiahnuť z vody a začali ju oživovať.

Beyoncé

Speváčka Beyoncé v kampani podporila Harrisovú. Trump sľúbil rekordnú deportáciu migrantov

26.10.2024 17:09

Nie som tu ako celebrita, nie som tu ako politik. Som tu ako matka, povedala Beyoncé.

novybloger42

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 100
Celková čítanosť: 201919x
Priemerná čítanosť článkov: 2019x

Autor blogu

Kategórie